Shopping och resor

De viktigaste sakerna att tänka på när du ska sälja silver

De viktigaste sakerna att tänka på när du ska sälja silver

De viktigaste sakerna att tänka på när du ska sälja silver

Har du tänkt avyttra silvertackor som du har köpt i investeringssyfte eller kanske silversmycken som du inte längre använder? Om så är fallet kan det sannolikt vara en bra idé att göra detta. Men för att du ska få så mycket betalt som möjligt för dina föremål behöver du känna till vissa saker. Fortsätt att läsa så berättar vi vad du bör tänka på när du ska sälja silver till en silverhandlare!

4 faktorer att tänka på när du överväger att sälja silver till en silverhandlare

När du ska sälja silver till en lokal silverhandlare behöver du känna till följande saker:

  • Priset på råvaran fluktuerar. På samma sätt som priset på guld fluktuerar jämt och ständigt gör även silverpriset detsamma. Det går upp och ner på daglig basis utifrån olika ekonomiska faktorer. Till exempel påverkar såväl tillgången som efterfrågan på råvaran som inflationen och olika händelser i omvärlden priset hit och dit. Innan du säljer dina silverföremål till en silverhandlare behöver du vara medveten om detta och veta ungefär hur högt silverpriset står just nu. Tänk dock på att silverhandlaren behöver ge dig ett aningen lägre pris för att kunna göra en vinst och täcka sina driftskostnader.
  • Renheten är en viktig faktor. När du väljer att sälja silver kommer du att erbjudas ett pris som speglar hur mycket rent silver dina föremål innehåller. Finsilver är den renaste formen av denna ädelmetall och den innehåller 99,9 % silver. Sterlingsilver består av 92,5 % silver medan europeiskt silver ofta består av 83,5 % silver och 16,5 % koppar.
  • Vikten är en annan viktig faktor. Utöver silvrets renhet är föremålens vikt en viktig faktor som guldhandlaren tar hänsyn till vid en affär. Därför bör du också ha en hyfsat bra uppfattning om hur mycket dina föremål sammanlagt väger innan du går vidare med affären.
  • Fundera på om föremålet har ett samlarvärde. Ibland kan ett silverföremål ha ett samlarvärde. Om så är fallet kan det vara bättre att försöka sälja föremålet på auktion istället för att sälja det till en silverhandlare. Silverhandlaren är nämligen sällan särskilt intresserad av samlarvärdet utan mer intresserad av smältvärdet.