Shopping och resor

Cykelkläder för vintercykling

Cykelkläder för vintercykling

Hösten är hos många något av en favorit bland de fyra årstiderna, men faktum är att den är relativt kort och snabbt övergår till vinter. Vi förutsätter att du kan grunderna i hur du bör klä dig för cykling i kalla väder, vilket i grund och botten handlar om att bära flera lager och undvika plagg av bomull. Men det finns vissa beprövade tips som man lär sig med tiden, som kan vara användbara att känna till även som mindre erfaren vintercyklist.

Om du är en aktiv friluftsmänniska, äger du förmodligen redan en stor del av de cykelkläder du behöver för vintercykling. Du behöver förvisso inte bära vinterkläder som är specifikt framtagna för cykling, även om det naturligtvis är fördelaktigt att äga och bära sådana plagg. Här går vi igenom några tips som kan hjälpa dig att cykla under vintern utan att tumma på komforten.

Fokusera på kroppens kärna

Kärnan av kroppen är den plats där du allra helst vill behålla värmen. Om din kärna blir kall, minskar nämligen blodcirkulationen till dina extremiteter. Detta då din kropp försöker hålla dina vitala organ varma. Dina ben genererar en hel del värme eftersom du hela tiden använder kroppens största muskler medan du trampar på pedalerna. Därför behöver du inte pälsa på dig mer än nödvändigt på benen, men ett par knävärmare är definitivt att rekommendera!

Oroa dig inte för att frysa lite

När du beger dig ut i kalla temperaturer från ditt varma hus eller din varma bil, är din puls låg och du producerar inte så mycket värme som du vill när du börjar cykla. Det tar lite tid för kroppen att värma upp. Om du bär så pass många lager att du är varm redan när du når fram till cykelleden, är risken stor att du kommer bli överhettad när du sedan börjar cykla. Detta kan leda till att du snabbt blir fuktig och kall, på grund av att din kropp svettas.

Klättra först

Börja gärna varje cykeltur under vintern med en lätt till måttlig klättring för att få upp pulsen, så producerar du mer kroppsvärme.

Med hjälp av ovanstående tre tips har du goda förutsättningar för en behaglig cykeltur i vintervädret!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *