Shopping och resor

Från tandläkare – Bästa tips för en god tand, – och munhälsa

Från tandläkare – Bästa tips för en god tand, – och munhälsa

Tandvård kan vara ett känsligt ämne – många lider av problem så som karies, tandsten, tandlossning och dålig andedräkt. I vissa fall leder problemen till och med till att personerna undviker att göra det årliga besöket hos sin tandläkare – vilket såklart kan förvärra problemen och leda till sämre tand-, och munhälsa.

Att hålla den i gott skick är dock inte så svårt egentligen men det gäller att man följer tandläkarnas rekommendationer och tips – läs mer om dessa här.

En bra tandvårdsrutin bidrar till god mun, – och tandhälsa

Den som har en bra tandvårdsrutin har ofta också en god mun, -och tandhälsa. En del tror dock att det enda som faktiskt är viktigt är att borsta tänderna morgon och kväll men det finns fler enkla åtgärder man kan lägga till i rutinen för att den ska bli ännu bättre.

Alla tandläkare rekommenderar naturligtvis att man ska borsta tänderna varje morgon och kväll i ca 2 minuter varje gång. Men många rekommenderar även att byta ut den vanliga tandborsten till en eltandborste. Dessutom ska man se till att använda tandtråd eller mellanrumsborstar för att göra rent mellan tänderna – det är faktiskt där det är allra vanligast att få hål, eftersom många är dåliga på att göra rent där.

Många tandläkare tipsar även om att använda speciella produkter i tandvårdsrutinen, så som:

  • Munskölj
  • Tandkräm som innehåller fluor

Besök en tandläkare en gång om året

En annan sak som många tycks hoppa över är att gå på det årliga besöket hos sin tandläkare. Detta är viktigare än man kan tro, även om man inte upplever att man har problem med varken det ena eller det andra. Tandsten är till exempel väldigt vanligt och det är inte alltid man märker av eller vet om att man har det. Även om det är väldigt lite så är det viktigt att ta bort det, eftersom det kan orsaka inflammationer i tandköttet.

Under det årliga rutinbesöket hos en tandläkare kan man dessutom upptäcka karies och andra vanliga problem i ett tidigt skede, och därmed kunna göra något åt det innan skadan hunnit bli allt för stor. Den som har en god tandvårdsrutin och går regelbundet till tandläkaren har ofta en god mun, -och tandhälsa genom hela livet, så det är värt både den där extra minuten på morgonen och kvällen, samt det där snabba besöket en gång om året!