Shopping och resor

Gör en viktig investering – skaffa en rökdetektor

Gör en viktig investering – skaffa en rökdetektor

Gör en viktig investering – skaffa en rökdetektor

En majoritet av alla bostadsbränder inträffar på helgen. Många bränder sker också när ingen är hemma. Statistik visar att det sker över 30 000 bostadsbränder varje år och de inträffar ofta på natten. En rökdetektor kan då göra stor skillnad och till och med rädda liv. Läs vidare nedan för att lära dig allt du behöver veta!

Hur fungerar en smart rökdetektor?

En brandvarnare eller rökdetektor varnar dig om rökutveckling skulle inträffa. Problemet med traditionella rökdetektorer är om de aktiveras och du inte är hemma. Då är larmet ganska meningslöst. Därför har det kommit en ny typ av smarta rökdetektorer som är uppkopplade till en larmcentral. Det innebär att när larmet aktiveras så kontaktas larmcentralen direkt. På larmcentralen finns personal som kan skicka ut väktarpersonal eller kontakta brandkåren. Givetvis får du som husägare också ett meddelande om att larmet är aktiverat och du kan själv kontakta larmcentralen för att få mer information. Denna typ av rökdetektorer blir allt mer populära och kan även kopplas till en filmkamera så att personalen på larmcentralen lättare kan se vad som är på gång att hända i bostaden.

Hur många rökdetektorer ska jag köpa?

Det är givetvis svårt att ge ett generellt svar på hur många rökdetektorer som du behöver i just din bostad. Det beror på hur stor den är och hur många rum du har. Man bör ha minst en rökdetektor på varje våningsplan och man ska aldrig ha färre än 2 rökdetektorer i sitt hem, även om man har en mindre bostad. Man brukar räkna med att en rökdetektor kan övervaka cirka 60 kvadratmeter. Det ska aldrig vara mer än tolv meter mellan varje larm.

Fungerar min rökdetektor?

Kontrollera regelbundet om din rökdetektor verkligen fungerar som den ska. Alla rökdetektorer ska vara utrustade med en testknapp. Tryck in testknappen minst fem sekunder, har det inte kommit någon larmsignal efter fem sekunder så innebär det att larmet inte fungerar. Det första du ska göra är att kontrollera om batterierna behöver bytas ut. Efter att du har satt in nya batterier så kontrollerar du igen om rökdetektorn fungerar genom att trycka på testknappen igen. Om larmet fortfarande inte ljuder så behöver du köpa en ny brandvarnare. Du bör inte experimentera med rök eller öppen låga. Då kan du ha sönder rökdetektorn så att den inte fungerar mer. Den kan dessutom ta eld och du riskerar att skada dig själv eller någon i din omgivning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *