Shopping och resor

Så hittar du bäst lån

Så hittar du bäst lån

Om du vill låna pengar finns det flera alternativ. Att låna på huset eller lägenheten är billigast. I andra hand är privatlånen ett bra val för att låna relativt billigt utan säkerhet. I tredje hand har vi smslånen eller snabblånen som de också kallas. De är dyrare än de flesta privatlån men å andra sidan är de snabbare och enklare. När är det bra att välja ett smslån? Om du inte kan få ett privatlån på grund av att din inkomst är för låg eller för att du har betalningsanmärkningar finns det inte så många alternativ än att välja ett smslån. Jo, kanske kan du låna av en familjemedlem eller en kompis – det kanske är det bästa. I annat fall går det att ansöka om ett smslån.

Det är stor skillnad mellan olika smslån. Gemensamt för dem alla är att det är lätt att ansöka. Hur lätt det är att få ett lån varierar mellan långivarna, men ännu viktigare tycker vi att skillnaden i pris är. Så här tänker vi när vi letar efter det bästa sms lånet.

Prisskillnaderna gör det värt att jämföra

En gång i tiden kunde smslån bli en riktigt dyr historia. Idag är det inte längre möjligt för långivarna att ta ut vilka avgifter de vill. Tack vare konsumentkreditlagen finns det både ett kostnadstak och ett räntetak. Kostnadstaket innebär att ränta och avgifter för lånet aldrig får kosta mer än själva lånet. Räntetaket innebär att räntan som mest får vara 40 procentenheter över Riksbankens ränta. Utgångsläget för dig som letar smslån är alltså bättre idag än för tio år sedan. Ändå är det värt att jämföra lånen. Det finns många kronor att spara. De billigaste lånen kostar tiotals procentenheter mindre än de dyraste lånen och då tittar vi bara på räntan.

Om vi även jämför avgifterna blir skillnaden ännu större. Vi tycker att du kan vara kräsen när det kommer till avgifterna. Kräv att ditt smslån ska vara helt avgiftsfritt. Annars är en vanlig avgift uppläggningsavgiften. Den brukar ligga på 200 till 350 kronor, ibland mer. En annan vanlig avgift är aviavgiften. En typisk aviavgift ligger i intervallet 19 till 45 kronor och debiteras varje månad. Vissa långivare har även aviavgift på sina elektroniska fakturor som skickas ut per automatik. Detta tycker vi inte att du ska behöva acceptera eftersom det egentligen bara är ett sätt att ta extra betalt. För att sammanfatta: jämför räntorna och nöj dig inte med en ränta på knappt 40 procent. Sikta på att få en lägre ränta. Dessutom kan du säkert hitta ett smslån som är helt utan avgifter. Det som möjligen kan begränsa ditt urval är om du har betalningsanmärkningar eller en mycket låg inkomst. Då kan du få nöja dig med de dyrare smslånen. Hur som helst är det värt ett försök att hålla nere kostnaderna så mycket som möjligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *